lunes, 17 de octubre de 2011

¡Toma castaña!

Xa chegou o tempo de comer castañas. Así que vou falar un pouco das castañas e do castiñeiro.
O nome do castiñeiro, deriva de  "castanon" , cidade antiga do Ponta, en Turquía, e considérase que é orixinario do sueste de Europa e Asia Menor.
Dos traballos arqueolóxicos levados a cabo en Galicia non se encontraron, polo momento, sinales de que os poboadores prerománicos usaran a castaña.
Castiñeiro en Entrimo
As lexions romanas si que conocían o valor nutritivo da castaña e ían plantando castiñeiros nos lugares que conquistaban.
A castaña foi ata o descubrimento de América básica na alimentación en Galicia, un alimento indispensable na vida das aldeas que salvou da fome a moitos galegos. Tamén foi moi apreciada a sua madeira coa que se facían as vigas das casas, portas, mobles, cestos…
Co descubrimento de América a introdución da pataca e o millo no século XVIII relegárona a un segundo termo.
Mais tarde no século XIX a tinta provocou a morte de moitos castiñeiros.
Os ourizos
Ao contrario do que moita xente pensa a castaña é un dos froitos secos que menos engordan, ademais de ter menos contido calórico que a maioría dos outros o seu contido en auga e case a metade do seu peso.
Tamén hai que resaltar que son ricas en potasio e calcio.




Tabla de composición (por 100 gramos)

Calorías
Hidratos de carbono (g)
Proteínas
(g)
Fibra
(g)
Grasa (g)
Calcio
(mg)
Fósforo
(mg)
Magnesio
(mg)
Potasio
(mg)
165
36,6
2
5.5
2.2
145
256
234
500

No hay comentarios:

Publicar un comentario

¡Moitas gracias por comentar!